Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

En hembygdsförening på sydöstra Öland

För program, länkar och kontakt besök www.norramockleby.se

Var tar den öländska mjölken vägen?

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, February 20, 2019 17:30:32

Var tar den öländska mjölken vägen?

Tisdagens brasafton i Norra Möckleby gav svaret. Hembygdsföreningen hade bjudit in ostmästaren på Arla i Kalmar, Ola Lindblad, för att berätta. Arla mejeri startade 1954 som ett mejeri med hantering av alla produkter men sedan 2005 tillverkas enbart ost. Den öländska mjölken utgör 80% av den totala andelen mjölk man hanterar. Varje dygn gör man drygt 3700 ostar om vardera 13 kg. Det är ett arbete som kräver extrem noggrannhet vad gäller tid och temperatur och det är något som ostmästaren inte ger avkall på. De stora produkterna är prästost, herrgård, grevé och svecia men man tillverkar också några speciella sorter i mindre mängder och till särskilda tillfällen.

Ostmästare Lindblad bjöd publiken på provsmakning av åtta olika sorters ostar och förklarade skillnaden i lagring och tillverkning. Anders Lindeborg, som arbetat med ost på mejeriet i 44 år, hade tagit initiativ till denna lyckade kväll.

Nästa brasafton, den 19 febr. kommer historikern vid länsmuséet, Peter Danielsson, och berättar om den kungliga djurgårdsinrättningen under rubriken "Det är bara att låta bössan knalla, viltet är till för alla."

Marianne Johansson




  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post69