Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

En hembygdsförening på sydöstra Öland

För program, länkar och kontakt besök www.norramockleby.se

Ny hembygdsbok

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Mon, June 18, 2018 12:00:25

Boken beskriver vardagen i bygden 1950 till nutid.  • Comments(1)//blogg.norramockleby.se/#post63

Naprapat på Brasafton

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Mon, January 29, 2018 11:34:04

Hur gör vi för att behålla ungdomen så länge som möjligt?

I tisdags kväll startade årets brasaftnar i Norra Möckleby. Inför en välfylld källarlokal gav naprapat Cecilia Eriksson förslag på vad vi kan göra för att hejda åldrandets inverkan på oss så länge som möjligt. Tåhävningar, vristvickningar, balansträning, axelrörelser och att andas genom näsan är bra, liksom promenader och annan motion. Det gäller bara att det ska göras också. Cecilias tips är: regelbundenhet! Under stor munterhet prövades både balans och höftträning och kanske skulle följden kunna bli lite träningsvärk dagen efter.

Nästa brasafton, den 6 februari, kommer Jan-Erik Larsson, Kåtorp, och berättar om ölandshästen.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post57

En ny hembygdsbok

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Thu, January 18, 2018 08:32:17

Jag minns när jag satt bakom en stol med en låda framför mig

Jag lekte radio

Förstod inte riktigt

Men hade en känsla av rädsla

Det var ett krig på Koreahalvön

Året var 1950

Många minnen har återkommit

genom alla de berättelser som jag har fått ta del av under 2016 och 2017

Oändligt mycket har hänt

Det har gått snabbt

Nu har vi fiber i byarna

Överallt mellan husen står grävskopor och andra maskiner

Vatten och avlopp är på gång året är 2018

Boken har börjat ta form i både bild och ord

Människornas berättelser och bilder från fotoalbum

speglar den tid som har varit och som nu är.

En ny hembygdsbok där byarnas människor har haft ordet.

Så många berättelser, så mycket visdom och klokhet.

Tacksam är jag som har fått lyssna och förvalta denna rikedom.

Yvonne  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post56

Nationaldagen

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Wed, June 15, 2016 09:11:57

En 100-åring firas

Svenska flaggans dag har firats den 6 juni sedan 1916. Efter att ha varit nationaldag sedan 1983 blev dagen helgdag 2005. Ledigheten och det vackra vädret lockade som vanligt mycket folk, både sockenbor och långväga gäster, till hembygdsgårdens trädgård i Norra Möckleby. När flaggan hissats och de församlade sjungit nationalsången och ölandssången vidtog förmiddagskaffet och en stunds trevlig samvaro. I år, precis som tidigare år, bjöd Melvin Selander på ett uppskattat inslag av sommarvisor på munspel.

Bildtext 2865: Estone och Tage hjälps åt att hissa flaggan.

Bildtext 2860: Förmiddagskaffe vid långborden.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post40

Valborgsmässoafton

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Sun, May 01, 2016 20:58:26

Vårlig Valborg

Efter många riktigt kalla kvällar med isande vindar så bjöd valborgsmässoaftonen på en härlig vårkväll. På Karlssons äng i Norra Möckleby samlades en stor skara människor i alla åldrar för att fira vårens ankomst. Lennart Karlsson tände den stora brasan och hälsade alla välkomna. Tillsammans sjöng de församlade ut vintern och hälsade våren innan Emma Rydnér, kvällens vårtalare, tog vid. Hon tog fasta på den länk i tiden vi alla är. De första som kom till Norra Möckleby för tiotusen år sedan var jägare och samlare och otaliga är de tecken på att människor funnits i våra trakter sedan dess. Husgrunder, gravfält, borgen och en stor mängd fynd vittnar om detta. I alla tider har människan haft förhoppningar och stått inför stora utmaningar men gemensamt för oss alla är att vi firat vårens ankomst. Denna kväll som så ofta annars med ett fyrfaldigt hurra.

Marianne Johansson

Bildtext: Emma Rydnér hälsar våren i Norra Möckleby.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post38

Du lyssnar väl på P4 Kalmar?

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Fri, February 26, 2016 10:37:10

Brasafton i Norra Möckleby

Det gör mer än var tredje länsbo och lyssnarna får gärna bli ännu fler. Bosse Nilsson, välkänd radioröst från lokalradion, gästade i tisdags Norra Möckleby hembygdsförening och berättade om sitt radioliv sedan snart trettio år.

Fascinationen för radio vaknade redan på 60-talet när förebilden Lennart Hyland refererade ishockey-VM. Under flera år var sportjournalistiken den huvudsakliga uppgiften men numera är han en av cheferna på Radio Kalmar.

Lokalradions viktiga uppgift att vara nära lyssnaren är något man ständigt arbetar med men arbetet med detta har förändrats mycket över tid, särskilt sedan de sociala medierna fått allt större betydelse. Nyheterna blir snabbare men ytligare vilket inte alltid är av godo.

Bosse bjöd också på en reporters vedermödor genom några uppskattade ljudklipp och under kaffepausen var det många som ville ge synpunkter och prata radiominnen med honom.

Lena och Roland Björkestedt, som gästar hembygdsföreningen den 8 mars, berättar också om sitt arbete men det är av ett helt annat slag. De kommer att visa bilder och tala om sitt arbete i Kamerun.

MarianneI Johansson,

Bildtext: Bosse Nilsson berättar om sitt arbete på P4 Kalmar.

  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post35

Det ska vara Dark Forest i år

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Mon, February 15, 2016 18:34:25

Det finns ett stort trädgårdsintresse och det tog Norra Möckleby hembygdsförening fasta på och bjöd in trädgårdsingenjör Magdalena Åkesson till en brasafton. Hon berättade om och visade bilder på de trender som är stora nu. Dark Forest tyder på, som namnet säger, att det ska vara mörka mustiga färger i år. Sammet, mörkrött och blod är ledorden. Stora vackra bladverk som täcker marken och underlättar rensning är också populärt. Som motvikt mot det mörka finns den ljusa, vackra och lite lyxiga trenden under namnet Blomster Culture mest avsett för inomhusmiljöer. Under kvällen blev det också en pristävling där kunskapen om tidigare års vinnare i Årets Perenn var frågan. Duktiga odlare gnuggade sina hjärnor och vinsten blev tulpaner till dem som samlat flest poäng.

Nästa brasafton, den 23 febr. kommer P4 Kalmars reporter Bosse Nilsson och berättar om hur han började som radiopratare och numera är en multireporter.

Marianne Johansson

Bildtext: Magdalena Åkesson ledde Trendspaning 2016  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post34

Många händer gör ett gott arbete

AktuelltPosted by Yvonne Bergqvist Sun, November 08, 2015 12:09:16

Många händer gör ett gott arbete

I lördags förmiddag var det dags för den årliga höststädningen av tomten vid Norra Möckleby Hembygdsgård. De stora lönnar och lindar som finns där ger gott om jobb men med god vilja, många räfsor och en traktor med skopa är det snart gjort.

Marianne Johansson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post31
Next »