Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

En hembygdsförening på sydöstra Öland

För program, länkar och kontakt besök www.norramockleby.se

Filmkväll i Norra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, February 23, 2018 17:18:36

Brasan brinner trivsamt och lokalen är mycket välfylld när hembygdsföreningen bjuder in till filmkväll. Det är Anders Lindeborg som under några år (1988-91) filmat jordbruksåret i socknen. Vi får följa tiden från vårplöjningen i mars, genom sådd och skörd, till arbetena under senhösten. Mycket är sig likt men traktorerna och redskapen har förändrats. Flera av förarna är fortfarande i arbete men har fått några år till på nacken. För dessa var igenkänningen till stor glädje och för de unga i publiken var det förändringen som skett under trettio år. Det är en kulturgärning som Anders Lindeborg utfört med sin dokumentation. Tiden förändras snabbt och vi glömmer lätt hur det såg ut bara för ett antal år sedan.

Något annat som håller på att glömmas är att vi haft en järnväg på Öland. Den 6 mars ges möjlighet att återuppleva det då Svante Wennberg kommer och berättar och visar bilder om Ölands järnväg.

Marianne Johansson Anders Lindeborg  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post59

Från Lilly till Rojaal

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, February 23, 2018 17:13:07

Från farfar till barnbarn, kärleken till, och intresset för, hästar är lika stor. Generationerna igenom.

Jan-Erik Larsson, Torslunda, gästade hembygdsföreningen i Norra Möckleby på en brasafton och berättade med stor kunskap om hästens historia. På Öland har det funnits en egen ras, Ölandshästen. Den sista, Lilly, fanns hos Jan-Eriks farfar i Kåtorp. Eftersom hästar var en handelsvara finns rasen nu åter på Stall Torslunda Gård genom kontakter med Estland.

Med fina bilder och bra förklaringar fick åhörarna veta mycket om den lilla starka hästens särart.

Till glädje för familjen lever hästintresset vidare från barn till barnbarn.

Nästa brasafton, den 20 februari, blir det filmkväll. Det är Anders Lindeborg som kommer och visar sin film från Norra Möckleby.

Jan-Erik Larsson berättade om hästar  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post58

Brasafton våren 2018

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, January 17, 2018 10:17:12

När Knut har firat namnsdag och julen är utdansad är det dags för brasafton. Norra Möckleby hembygdsförening bjuder in till en kväll vid brasan varannan tisdag , i hembygdsstugan,med början den 23 januari kl. 19.00. Först ut är naprapat Cecilia Eriksson som ger oss hälsotips på hur vi ska ta kommandot över vår egen kropp. Jan-Erik Larsson delar med sig av sin stora kunskap om Ölandshästen den 6 februari och Anders Lindeborg visar film baserad på dokumentation av Norra Möckleby åren 1988-91 den 20 februari. Svante Wennberg berättar, i ord och bild, om Ölands järnväg den 6 mars och till den sista brasaftonen, 20 mars, kommer Nanne Bergstrand och talar under rubriken "Hur vi leder oss själva".

Marianne Johansson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post55

Allsång i Norra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Mon, July 24, 2017 13:16:48

Vad har Bob Dylan, Gunnar Viklund och Thore Skogman gemensamt med Siw Malmqvist, Kurt Olsson och Damorkestern? Jo, alla var med på hembygdsföreningens allsångskväll i Norra Möckleby förra veckan.

Håkan Jansson hade komponerat ett omväxlande program som han , tillsammans med Inger Björkman, presenterade och sjöng tillsammans med publiken. Som soloartist framträdde Molly Fagergren. Hon sjöng några av nobelpristagare Dylans sånger på svenska med mjuk och vacker röst.

När det var dags för kvällens sista allsång dök Kurt Olsson upp. Damorkestern fick sina maracas och Gudrun instruerades på triangel. Sedan blev det Flickor bak i bilen för hela slanten.

Med allsångskvällen avslutas sommarens aktiviteter vid hembygdsgården men den 6 augusti är alla medlemmar välkomna kl. 13.00 till Ölands muséum i Himmelsberga. Då bjuder föreningen på inträde och guidning.

Bildtext 4350: Inger sjunger Penninggaloppen tillsammans med publiken.

Bildtext 4348: Molly sjunger Dylan för publiken  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post54

Sommarvandring i Morra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Sun, July 16, 2017 10:56:04

Emma ger en historielektion

Till fots, på cykel eller i Urban Arnessons balvagn, alla med samma mål.

Sjömarkerna öster om Hagby var målet för årets sommarvandring med Norra Möckleby hembygdsförening. Få kände till att där fanns lämningar efter husgrunder från järnåldern och väldigt många tog i tisdags kväll tillfället i akt för att se och lära. Som kunnig guide hade vi Emma Rydnér som visade och berättade hur livet kan ha tett sig där, såväl som på så många andra platser på östra Öland, för drygt 1500 år sedan. Historia och nutid vävs samman och man inser att man bara är en länk i tiden.

Hembygdsföreningen arbetar med att hålla historien levande men också med att skapa tillfällen till samvaro i dag. Den 20 juli är det allsångskväll i hembygdsgården och den 6 augusti kl.13.00 bjuder föreningen medlemmarna på en guidad visning av Ölands muséum i Himmelsberga.

Marianne Johansson

Bildtext: 4263 Transport ner till sjöängen med Urban Arnesson för dem som inte gick eller cyklade.

Bildtext: 4268 Emma Rydnér framför en intresserad lyssnarskara.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post53

Midsommarfirandet 2017

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Sun, July 02, 2017 11:23:52

Midsommarfirandet i Norra Möckleby hembygdsgård blev en mycket välbesökt och trevlig dag. Några regnmoln såg lite hotande ut när dagen inleddes. Mitt under psalm 11 vers 2 kom, passande nog, lite regn, men gudstjänsten kunde snart fortsätta igen. Kalle Karlsson, Alf Olsson, sommarkören och familjen Bodén fick tillsammans med de över 100 gudstjänstbesökarna en högtidlig men lite annorlunda stund. Under kaffet, som sedan följde, strömmade danslystna barn med familjer till. Alla de vanliga danserna lockade stora ringar och avslutades med långdans. Sången och musiken leddes av Inger Björkman, Ragnar Bodén, Monika och Molly Fagergren.

Naturligtvis fick alla barn som ville springa säcklöpning sin chans. Och vem vill missa en bit choklad? Anders och Sven-Bertil försåg barnen med säckar och choklad.

Dörby- Bostorp byalag var välförsedda med kaffebröd och korv när dagen började och allt gick åt.

Den här dagen är en dag för många glada återseenden, hemvändare, fritidsfolk och ortsbor träffas igen och får en pratstund efter ännu ett år.

För dem som är sångsugna anordnas en allsångskväll den 20 juli i samma trädgård.

Marianne Johansson

Bildtexter: DSCF 4234 Alf Olsson leder sommarkören.

DSCF 4239 Dans kring midsommarstången.
  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post52

Nationaldagen

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, June 09, 2017 11:51:56

Inger Björkman hissade flaggan tillsammans med Estone Moberg och de församlade sjöng nationalsången och ölandssången. Så inleddes nationaldagen i Norra Möckleby. Därefter samlades alla i hembygdsgårdens trädgård i det vackra sommarvädret. Kaffekorgar med olika innehåll och trivsam samvaro berikades med underhållning av socknens egen munspelsmusikant, Melvin Selander.

Nationaldagen är inledning på sommarens aktiviteter i hembygdsföreningen och nästa tillfälle att samlas blir till midsommar. Dörby -Bostorp byalag är årets värdar och ligger redan i startgroparna för att kunna ta emot alla.

Marianne Johansson

Bildtext 075934: Inger Björkman låter flaggan gå i topp.

Bildtext 082517: Samling kring kaffeborden.

  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post51

Vårutflykt till Lenstad borg

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, June 09, 2017 11:35:32

Norra Möckleby hembygdsförening anordnade i måndags kväll en utflykt till borgen i Lenstad. Det kunde blivit bara en isande kall promenad men som alla vet så är det en bra guide som gör hela upplevelsen. Jan-Erik Larsson är en sådan. Han mötte upp vid ridhuset i Kåtorp och tog oss med på en intressant och givande tur längs gamla Lenstavägen fram till borgen. Han bjöd på en lektion i både historia och naturlära. Ämnen som fängslade åhörarna och som ligger honom varmt om hjärtat. Det mesta av murarna runt borgen, som är väl röjd, har här, som vid de flesta andra borgar, använts till att lägga stenmurar med. I borgen drack vi vårt kaffe och njöt av den bleka kvällssolen.

Måndagskvällen var också avslutning på vårens studiecirkel där arbetet med den kommande sockenboken pågått med stor energi.

Marianne Johansson

Bildtext DSCF4036: Jan-Erik berättar om Lenstad borg för intresserade åhörare.

Bildtext DSCF4037: Vårutflykten var även kursavslutning.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post50
Next »