Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

En hembygdsförening på sydöstra Öland

För program, länkar och kontakt besök www.norramockleby.se

Röjning av fornborgen

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Mon, May 21, 2018 08:57:32

Vårsäsongen är avslutad.

Med en röjning av fornborgen i Bostorp och, ett par veckor tidigare, städning av hembygdsgården, avslutades vårsäsongen i Norra Möckleby hembygdsförening och sommaren står för dörren. Då arrangeras midsommarfest och allsång som vanligt men den stora händelsen i år är bokutgivningfesten med presentation av den nya sockenboken. Om allt går som planerat beräknas festen gå av stapeln i mitten av juli.

Marianne Johansson


Bildtext: Arbetsgänget i borgen  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post62

Årsmöte

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, April 18, 2018 10:38:44

Söndagskvällen den 8 april var det årsmöte i Norra Möckleby hembygdsförening. Förhandlingarna leddes av ordf. Estone Moberg. Den ordinarie styrelsen består av Estone Moberg, Suzanne Jansson, Eva-Lena Berglund, Margret Persson, Sven-Bertil Petersson, Kenneth Sandgren och Marianne Johansson. Verksamhetsberättelsen visade på den breda verksamhet som föreningen haft. Brasaftonkvällar, utflykter, studiecirklar, midsommarfirande och adventsfirande är exempel på detta. Den nya hembygdsboken, som engagerat så många, är nu inlämnad för tryckning. Föreningen ser fram mot en stor bokutgivningsfest i sommar om allt går som beräknat.

Efter kaffe med dopp, som Bettorp- Bröttorp byalag bjöd på, var det dags för kvällens underhållare Björn Erlandsson. Han bjöd på ett mycket uppskattat program som innehöll en fin blandning av klassisk musik, filmmusik, populärmusik och visa.

Bland alla dem som fick motta blommor för gott arbete fick Arne Karlsson den största. Efter 45 år i styrelsen har han valt att lämna sin plats till någon annan men som tur är finns han kvar i föreningen då han är dess levande uppslagsbok.

Bildtext 5350: Björn Erlandsson spelar Aftonklockorna.

Bildtext 5348: Blommor till Estone Moberg, Elisabeth Sandgren, Birgitta Lindeborg, Rut Johansson, Arne Karlsson, Ingegerd Johnsson och Björn Erlandsson.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post61

Nanne Bergstrand

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, April 18, 2018 10:34:57

Nanne Bergstrand på brasafton

Årets sista brasafton i Norra Möckleby gästades av Nanne Bergstrand, fotbollstränare för Kalmar FF. Han talade under rubriken, Hur vi leder oss själva. Med utgångspunkt från orden" jag vill känna att jag levt mitt liv", ur Gabriellas sång, fick han den stora lyssnarskaran att förstå vikten av positiva målbilder och hur tankens kraft kan få varje människa att klara utmaningar man inte trott sig klara av.

Eftersom det var sista brasaftonen för säsongen bjöds på merafta d.v.s. risgrynspannkaka med goda tillbehör.

Vårens program avslutas med årsmöte, som är den 8 april. Då kommer Björn Erlandsson och spelar.

Marianne JohanssonBildtext: Kvällens gäst, Nanne Bergstrand

  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post60

Filmkväll i Norra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, February 23, 2018 17:18:36

Brasan brinner trivsamt och lokalen är mycket välfylld när hembygdsföreningen bjuder in till filmkväll. Det är Anders Lindeborg som under några år (1988-91) filmat jordbruksåret i socknen. Vi får följa tiden från vårplöjningen i mars, genom sådd och skörd, till arbetena under senhösten. Mycket är sig likt men traktorerna och redskapen har förändrats. Flera av förarna är fortfarande i arbete men har fått några år till på nacken. För dessa var igenkänningen till stor glädje och för de unga i publiken var det förändringen som skett under trettio år. Det är en kulturgärning som Anders Lindeborg utfört med sin dokumentation. Tiden förändras snabbt och vi glömmer lätt hur det såg ut bara för ett antal år sedan.

Något annat som håller på att glömmas är att vi haft en järnväg på Öland. Den 6 mars ges möjlighet att återuppleva det då Svante Wennberg kommer och berättar och visar bilder om Ölands järnväg.

Marianne Johansson Anders Lindeborg  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post59

Från Lilly till Rojaal

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, February 23, 2018 17:13:07

Från farfar till barnbarn, kärleken till, och intresset för, hästar är lika stor. Generationerna igenom.

Jan-Erik Larsson, Torslunda, gästade hembygdsföreningen i Norra Möckleby på en brasafton och berättade med stor kunskap om hästens historia. På Öland har det funnits en egen ras, Ölandshästen. Den sista, Lilly, fanns hos Jan-Eriks farfar i Kåtorp. Eftersom hästar var en handelsvara finns rasen nu åter på Stall Torslunda Gård genom kontakter med Estland.

Med fina bilder och bra förklaringar fick åhörarna veta mycket om den lilla starka hästens särart.

Till glädje för familjen lever hästintresset vidare från barn till barnbarn.

Nästa brasafton, den 20 februari, blir det filmkväll. Det är Anders Lindeborg som kommer och visar sin film från Norra Möckleby.

Jan-Erik Larsson berättade om hästar  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post58

Brasafton våren 2018

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, January 17, 2018 10:17:12

När Knut har firat namnsdag och julen är utdansad är det dags för brasafton. Norra Möckleby hembygdsförening bjuder in till en kväll vid brasan varannan tisdag , i hembygdsstugan,med början den 23 januari kl. 19.00. Först ut är naprapat Cecilia Eriksson som ger oss hälsotips på hur vi ska ta kommandot över vår egen kropp. Jan-Erik Larsson delar med sig av sin stora kunskap om Ölandshästen den 6 februari och Anders Lindeborg visar film baserad på dokumentation av Norra Möckleby åren 1988-91 den 20 februari. Svante Wennberg berättar, i ord och bild, om Ölands järnväg den 6 mars och till den sista brasaftonen, 20 mars, kommer Nanne Bergstrand och talar under rubriken "Hur vi leder oss själva".

Marianne Johansson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post55

Allsång i Norra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Mon, July 24, 2017 13:16:48

Vad har Bob Dylan, Gunnar Viklund och Thore Skogman gemensamt med Siw Malmqvist, Kurt Olsson och Damorkestern? Jo, alla var med på hembygdsföreningens allsångskväll i Norra Möckleby förra veckan.

Håkan Jansson hade komponerat ett omväxlande program som han , tillsammans med Inger Björkman, presenterade och sjöng tillsammans med publiken. Som soloartist framträdde Molly Fagergren. Hon sjöng några av nobelpristagare Dylans sånger på svenska med mjuk och vacker röst.

När det var dags för kvällens sista allsång dök Kurt Olsson upp. Damorkestern fick sina maracas och Gudrun instruerades på triangel. Sedan blev det Flickor bak i bilen för hela slanten.

Med allsångskvällen avslutas sommarens aktiviteter vid hembygdsgården men den 6 augusti är alla medlemmar välkomna kl. 13.00 till Ölands muséum i Himmelsberga. Då bjuder föreningen på inträde och guidning.

Bildtext 4350: Inger sjunger Penninggaloppen tillsammans med publiken.

Bildtext 4348: Molly sjunger Dylan för publiken  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post54

Sommarvandring i Morra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Sun, July 16, 2017 10:56:04

Emma ger en historielektion

Till fots, på cykel eller i Urban Arnessons balvagn, alla med samma mål.

Sjömarkerna öster om Hagby var målet för årets sommarvandring med Norra Möckleby hembygdsförening. Få kände till att där fanns lämningar efter husgrunder från järnåldern och väldigt många tog i tisdags kväll tillfället i akt för att se och lära. Som kunnig guide hade vi Emma Rydnér som visade och berättade hur livet kan ha tett sig där, såväl som på så många andra platser på östra Öland, för drygt 1500 år sedan. Historia och nutid vävs samman och man inser att man bara är en länk i tiden.

Hembygdsföreningen arbetar med att hålla historien levande men också med att skapa tillfällen till samvaro i dag. Den 20 juli är det allsångskväll i hembygdsgården och den 6 augusti kl.13.00 bjuder föreningen medlemmarna på en guidad visning av Ölands muséum i Himmelsberga.

Marianne Johansson

Bildtext: 4263 Transport ner till sjöängen med Urban Arnesson för dem som inte gick eller cyklade.

Bildtext: 4268 Emma Rydnér framför en intresserad lyssnarskara.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post53
Next »