Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

Norra Möckleby hembygdsförenings blogg

En hembygdsförening på sydöstra Öland

För program, länkar och kontakt besök www.norramockleby.se

Sommarvärme i mars

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Mon, March 11, 2019 12:28:18

När snön yrde och termometern kröp neråt samlades drygt 50 gäster till brasafton i Norra Möckleby hembygdsgård i tisdags kväll.

Ingegerd Johansson visade bilder från en sommarvarm kontinent, Oceanien. Besökarna fick följa resan utmed Australiens kust och Nya Zeelands sydö. Ingegerd är en mycket god berättare och med välvalda bilder som illustration fick vi uppleva mångskiftande natur, rikt djurliv och spännande kultur.

Nästa brasafton, som är den sista för säsongen, bjuds det på " merafta" och programmet för kvällen handlar om att lämna ett hem och få ett annat. Något som var vanligt för länge sedan men också nu. Gunnel Olsson har tecknat bilder av människorna på Dröstorp och Suzanne Jansson berättar om sin unga farmor som utvandrade till Amerika.

Marianne JohanssonIngegerd Johansson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post71

Jakt på Öland i historiskt perspektiv

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Thu, February 21, 2019 12:39:24

Efter en dag fylld av oförutsedda vedermödor kom Peter Danielsson, historiker på länsmuseet, till Norra Möckleby hembygdsförenings brasafton på tisdagen. Ämnet för kvällen var jakten på Öland i historiskt perspektiv.

Peter är en mycket god berättare och publiken fick följa med på en resa från den tid då viltet var till för alla fram till djurgårdsinrättningens avskaffande 1801. När Gustaf Vasa fick makten bestämde han att viltet skulle tillhöra kungen. Johan III bestämde att de öländska hundarna skulle vara trebenta. Från slutet av 1600-talet var alla skjutvapen förbjudna. Karl X byggde muren som finns vid Ottenby för att hålla de kungliga hjortarna instängda. Tjuvjakten upphörde nog aldrig och det är osäkert om någon sett trebenta hundar.

Nästa brasafton, den 5 mars, bjuder på en resa i nutid. Det är Ingegerd Johansson som i ord och bild tar oss med till Australien och Nya Zeeland.

Marianne Johansson

Peter Danielsson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post70

Var tar den öländska mjölken vägen?

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Wed, February 20, 2019 17:30:32

Var tar den öländska mjölken vägen?

Tisdagens brasafton i Norra Möckleby gav svaret. Hembygdsföreningen hade bjudit in ostmästaren på Arla i Kalmar, Ola Lindblad, för att berätta. Arla mejeri startade 1954 som ett mejeri med hantering av alla produkter men sedan 2005 tillverkas enbart ost. Den öländska mjölken utgör 80% av den totala andelen mjölk man hanterar. Varje dygn gör man drygt 3700 ostar om vardera 13 kg. Det är ett arbete som kräver extrem noggrannhet vad gäller tid och temperatur och det är något som ostmästaren inte ger avkall på. De stora produkterna är prästost, herrgård, grevé och svecia men man tillverkar också några speciella sorter i mindre mängder och till särskilda tillfällen.

Ostmästare Lindblad bjöd publiken på provsmakning av åtta olika sorters ostar och förklarade skillnaden i lagring och tillverkning. Anders Lindeborg, som arbetat med ost på mejeriet i 44 år, hade tagit initiativ till denna lyckade kväll.

Nästa brasafton, den 19 febr. kommer historikern vid länsmuséet, Peter Danielsson, och berättar om den kungliga djurgårdsinrättningen under rubriken "Det är bara att låta bössan knalla, viltet är till för alla."

Marianne Johansson
  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post69

Humor med allvar och djup

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, January 25, 2019 16:53:04

Humor med allvar och djup

Så har då brasaftonkvällarna i Norra Möckleby hembygdsförening startat för säsongen. I en välfylld källarlokal och med brasan brinnande tog årets första gäst plats på "scen" i tisdags kväll. Det var Julle Lund som med humor och sång underhöll den stora publiken. Visor och tänkvärda ord varvades i högt tempo. Vem kunde ana att den kända sången "När det våras ibland bergen" kan ha så många ansikten?

Nästa gång det är dags att samlas framför brasan är den 5 februari. Då kommer ostmästaren på Arla, Ola Lindblad, att berätta om och bjuda på ostar framställda på den öländska mjölken.

Marianne Johansson

M.J.

Bildtext: Julle Lund bjöd på visor och skrönor  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post68

Nytt program Brasaftnar

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Mon, January 14, 2019 10:44:35

Nu är programmet klart för de omtyckta brasaftonkvällarna som hembygdsföreningen i Norra Möckleby anordnar varje vinter.

Först ut är Julle Lund. Han bjuder på "Visor och skrönor" den 22 januari. Ola Lindblad, ostmästare på Arla, bjuder på "Ostprovning" med ostar framställda av den öländska mjölken den 5 februari. Två veckor senare, den 19 februari, berättar historikern Peter Danielsson från länsmuséet om den kungliga djurgårdsinrättningen under rubriken "Det är bara att låta bössan knalla, viltet är till för alla". Den 5 mars visar Ingegerd Johansson bilder och berättar om resor hon gjort till Nya Zeeland och Australien. På årets sista brasafton, den 19 mars, kommer Gunnel Olsson och Suzanne Jansson med berättelser på temat "Att lämna ett hem och få ett annat". Gunnel har med egna akvareller skildrat människorna som levde i Dröstorp och Suzanne berättar om den unga Astrid Bramstedt som lämnade det lugna livet i Dörby för det okända Amerika.

Marianne Johansson  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post67

Årets sommarvandring

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Sat, July 21, 2018 08:40:22

Årets sommarvandring med Norra Möckleby hembygdsförening gick i år till Långrällamalmen och Lilja Viksvägen. Kvällens ciceron var Benny Sigurdsson som guidade gruppen med stort kunnande. Han berättade om de människor som levt på malmen och om deras historia men knöt också ihop dåtid och nutid på ett intressant sätt. Den vackra och varma kvällen avslutades med kaffe i Kristina Lindahls trädgård

Benny Sigurdsson berättar engagerat för en stor lyssnarskara

  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post66

Folkfest i Norra Möckleby när nya hembygdsboken lanserades

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Sat, July 21, 2018 08:33:51

Det var folkfest i hembygdsgården när nya hembygdsboken, Norra Möckleby- traditioner i en ny tid, lanserades i lördags. Besökarna möttes av ungdomar som serverade bubbel. Efter en stunds mingel hälsade hembygdsföreningens ordförande Estone Moberg alla välkomna. Därefter berättade Yvonne Bergqvist och Styrbjörn Järnegard om sitt arbete med boken. Mattias Alldahl och Maria Pemsell bjöd på ett medley av musik som representerade den tid boken omfattar, 1950- talet till 2010-talet. Marianne Johansson talade om bokens upplägg, titel och syfte.

När Ölands Museums verksamhetschef Julius Sääf, till trumpetfanfar av Catarina Roskvist, avtäckt bokpyramiden vidtog försäljning, kaffe och en provtur med någon av 50-tals bilarna som stod uppställda framför hembygdsgården. Dragspelstonerna som ljöd stod bjöd Inger Björkman på.

Då det är en modern hembygdsbok som avspeglar livet i en ölandssocken fram till nutid var det många som kände igen de händelser och personer som presenteras i den rikt illustrerade boken. De som inte hade möjlighet att köpa boken under premiärdagen kan kontakta någon i Norra Möckleby hembygdsförening.

John, Elin, Markus och Erik (saknas på bilden) serverade dricka till besökarna.

Böckerna blir synliga för första gången.

Förväntansfull publik

: Redo att bjuda på en tur i N. Möckleby  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post65

Midsommar i Norra Möckleby

För mediaPosted by Yvonne Bergqvist Fri, July 06, 2018 10:13:47


Med en mycket välbesökt friluftsgudstjänst som inledning och en kraftfull raket mot slutet firades midsommar i hembygdsgården i Norra Möckleby på midsommardagen.

Prästen Birgitta Åhlin talade om Guds röst som talar till oss på många olika sätt och sommarkören under Björn Erlandssons ledning sjöng flera kända sommarsånger. Inledde och avslutade gudstjänsten gjorde medlemmar av familjen Bodén med folkmusik.

Medan kön till det efterföljande kaffet ringlade fram anslöt sig ytterligare mer än hundra danslystna besökare och när alla fått kaffe, korv och lotter började dansen för stora och små. Små grodorna, björnen sover och många andra sånglekar avslutades med en kraftfull raket.

Ingen midsommar utan säcklöpning, så inte heller i år. Många barn passade på att tävla och vinna choklad innan festen var över för den här gången.

Marianne Johansson


Bildtext: 9768 Kaffet avnjöts i det vackra solskenet.

Bildtext: 5682 Den blomsterprydda midsommarstången sträckte sig ståtlig mot den klarblå himlen.  • Comments(0)//blogg.norramockleby.se/#post64
Next »